Gymnast

Sofia Gymnastikförening är en av Stockholms största gymnastikföreningar med drygt 900 aktiva medlemmar. Huvudverksamheten är truppgymnastik och vi erbjuder träning för alla från 5 års ålder och uppåt. I Sofia GF får alla delta och utvecklas efter sina egna förutsättningar genom träningar, tävlingar, uppvisningar och sociala aktiviteter.

I Sofia GF är grupperna indelade efter ålder och i tävlingsgrupperna även efter kunskapsnivå. Enligt Gymnastikförbundets riktlinjer sker ingen indelning efter kön. Målet är att gymnasterna ska vara aktiva på sin egen kunskapsnivå för att främja den enskilde gymnastens utveckling både som gymnast och individ. 

Föreningen har två sektioner:

Träningarna äger rum i Sofia skola, Eriksdalsskolan, Enskedefältets skola samt i specialhallarna Mälarhöjdshallen och Enskedehallen.  

Vi startar nya grupper i den mån vi har ledare, träningstider och gymnaster. Vi erbjuder den som blir ledare eller assistent i en grupp förtur för sitt barn. Läs mer om att bli ledare i Sofia GF.

Träna hos oss

Sofia GF har inget kösystem, istället anmäler man sitt barn till vår intresselista. På detta sätt får man alltid utskick från föreningen när det finns platser i våra grupper, vilket vanligtvis är inför terminsstart.

För yngre barn, på Knatte- och Mininivå, öppnas bokningen ett par veckor före terminsstart och då är det först till kvarn som gäller.

För äldre barn, från Miniornivå och uppåt, tar vi in nya gymnaster i mån av plats. På denna nivå sker grupplacering efter kunskapsnivå. Kontakta kansliet för mer information. 

OBS: Om man redan har plats i en grupp behöver man inte göra en ny bokning varje termin!

De yngre grupperna är grunden för föreningens verksamhet och går i linje med vad Gymnastikförbundet klassar som barngymnastik. Gymnastiken är allsidig, varierande och lekfull och utgår från gymnasternas individuella förutsättningar. Här skapas grunden för ett aktivt liv samt fysisk, social och mental utveckling. I föreningen har vi ingen övre åldersgräns och alla kan vara med oavsett kunskap och kapacitet.

Inom gymnastiken är en allsidig träning där man får med så många rörelsemönster som möjligt av största vikt. Vi arbetar efter Gymnastikförbundets sex rörelsemönster, med grund i biomekaniken, där man tar hänsyn till kraft, rörelse och tyngdpunkt – basen för all gymnastik:

 1. Stationära positioner
 2. Hopprörelser
 3. Repetitiva rörelser
 4. Rotationer
 5. Svingar
 6. Landningar

Terminsavgift och försäkringar​

Terminsavgiften baseras alltid på antalet träningstimmar per vecka. Till terminsavgiften tillkommer medlemsavgift samt licens, dvs. försäkring som gäller under träning och tävling samt vid resor till och från träning och tävling. Medlemsavgiften betalas på vårterminen, licensen på höstterminen.

Exempel terminsavgift (HT) för gymnast i Minigrupp som tränar 1,5 h/vecka: Träningsavgift 1080 kr + licens 150 kr = 1230 kr

Exempel terminsavgift (VT) för gymnast i Miniorgrupp som tränar 4 h/vecka: Träningsavgift 1630 kr + medlemsavgift 100 kr = 1730 kr

Läs mer om försäkringarna på Gymnastikförbundets webbplats.

Träningsmängd

Observera att nedanstående är det som är vår ambition att erbjuda. Ändringar kan komma att ske på grund av  exempelvis brist på ledare eller halltider.

Terminsavgiften baseras alltid på antalet träningstimmar per vecka.

 • Knatte: 1 gång/vecka, 1 h per träning
 • Mini: 1-2 gånger/vecka, 1,5-2 h per träning
 • Minior: 1-3 gånger/vecka, 1,5-2,5 h per träning
 • Ungdom: 2-3 gånger/vecka, 2-3 h per träning
 • Junior: 3 gånger/vecka, 2-3 h per träning
 • Vuxen: 1-2 gånger/vecka, 2-3 h per träning
 • Styrka: 1 gång/vecka, 1 h per träning

Utöver den ordinarie träningen arrangerar föreningen tema- och lovträningar samt läger.

Föreningskläder

Vi samarbetar med All in Sports och alla kläder beställs via dem. I klubbshoppen finns kläder för träning och tävling för både gymnaster och ledare. Klädkrav för gymnasterna kommuniceras genom ledarna vid terminsstarten.